Meneer Jansen was actief en sociaal, maar de coronatijd maakt hem eenzaam en somber.

Meneer Jansen is een vriendelijke, zelfredzame man van 85 jaar. Zijn vrouw is al lange tijd overleden en er zijn geen kinderen. Hij woont zelfstandig in een klein Sallands dorp. Hij was altijd actief en zocht de mensen op, maar zit sinds corona meer dan ooit alleen thuis. Hij heeft veel ingeleverd, ook op zijn dagelijkse rondje wandelen met de begeleidster van de thuiszorg. Dit is merkbaar in alles.

Het verhaal achter de vraag

Meneer Jansen brengt zijn dagen door met tv kijken en muziek luisteren. Hij zit altijd voor het raam waar hij het leven van anderen aan zich voorbij ziet gaan. De thuiszorg komt enkele keren per dag en helpt bij de dagelijkse dingen die hij niet alleen kan. Ze hebben weinig tijd voor hem, maar meneer Jansen kijkt uit naar deze bezoekmomenten. Even aanspraak, even iets anders dan zijn eigen gedachten.

 

Belemmerd in levensgeluk

Meneer Jansen onderneemt minder, ook in huis. Hij is minder alert, meer gelaten en lijkt geen plezier meer te hebben in het leven. Hij is ook vaker somber en gespannen dan voorheen. Soms is hij angstig al weet hij zelf niet zo goed waarvoor. Inmiddels maakt hij weer wat vaker een klein ommetje, maar dat gaat heel moeizaam. Door al het zitten is de vergroeiing in zijn rug er niet minder op geworden en zijn rechterknie laat hem vaker in de steek.

 

Samen aan zet

Meneer Jansen bezoekt samen met een begeleidster onze Zorgwinkel. Naast een gezellig kopje koffie, is er aandacht voor zijn verhaal als hij dat kwijt wil. Bij een volgend bezoek kan dit leiden tot samen ontdekken wat belangrijk is voor hem. Bijvoorbeeld aan de hand van de app ‘positieve gezondheid’. Als we die samen invullen kan dat heel informatief zijn voor hemzelf en de mensen om hem heen. Daarnaast kan hij zijn ervaringen delen in het coronatrefpunt. Wij informeren hem over mogelijkheden voor meer activering, denk aan zorgboerderijen in zijn omgeving. Verder onderzoeken we of E-health hem kan ondersteunen in de vorm van beeldbellen of andere technologische zorgoplossingen. De robotica beweegstoel in onze winkel blijkt hem te kunnen helpen.

 

Betekenis voor meneer Jansen

Meneer Jansen is opgelucht dat hij zijn verhaal heeft kunnen vertellen. Hij is blij met de mogelijkheden voor sociale contacten. En verder betekent de beweegstoel veel voor hem. Deze comfortabele ligstoel brengt hem in beweging en is zowel leuk als nuttig. De stoel bootst naar keuze diverse bewegingen na zoals dansen, zwemmen met dolfijnen of motorrijden. Tegelijkertijd beleeft meneer Jansen deze activiteiten ook echt door een video met bijpassende muziek en geluiden. De passieve bewegingen die de stoel doorgeeft aan zijn lichaam zijn aantoonbaar effectief voor zijn doorbloeding, mentale functies zoals het reactievermogen en ontspanning. De beweegstoel kan onder elke stoel in huis worden ingebouwd met een speciale voet.

Meneer Jansen (85)

‘Door de Corona weet ik niet meer hoe het verder moet’

Stuur ons een berichtje en we bellen terug